Jonge moslima in tranen.

Gister zat een jonge vrolijke moslima op mijn bank. Plots veranderende haar sprankelende ogen in verdriet en verlorenheid toen zij het volgende vertelde. Onderweg van Parijs naar Friesland zat ze alleen in een trein coupe, toen een man binnen kwam en recht in haar gezicht zei: ‘GODVERDOMME’! Hij liep weer weg en liet haar vol verbijstering achter.

Was het voor haar bedoeld? Reageerde hij zijn frustratie af? Was het haat jegens moslim mensen? Sinds alle aanslagen wordt zij vaak afkeurend aangekeken. Zij voelt zich afgezonderd en weggezet als terrorist. Waarom? Omdat ze moslima is.

Ze vertelde dat een jongetje met een speelgoedpistooltje speelde. Een omwonende had de politie gebeld. Een ME peloton heeft het huis compleet overhoop gehaald, deuren vernield en de mensen in chaos achter gelaten. Het speelgoed pistooltje is nog steeds op de hoek van de straat te koop.

Terwijl zij de voorbeelden uit de doeken doet zie je de pijn in haar hart. Zo’n slimme dame, vol humor en scherp van geest. Zij en vele andere moslims met haar zijn ook slachtoffer geworden van alle terroristische aanslagen. De wereld is verscheurd geraakt. Verdraagzaamheid was vroeger een waarde waar we trots op waren. Open staan voor verschillende culturen, gebruiken en gewoontes. Nu zijn we bang en boos.

Ik vrees voor verdere groei van populisme. Je wint tegenwoordig stemmen als je ongenuanceerd hard uithaalt. Met de aankomende verkiezing in Frankrijk ziet het er niet rooskleurig uit. Ook Wilders blijft ongezouten zijn gal spuwen wat als kaviaar wordt opgeslokt door mensen die bang en boos zijn gemaakt.

Zullen wij weer verdraagzaamheid op de kaart zetten? Jij en ik? Liefdevol kijken naar andersdenkenden? Respect hebben voor elkaar. Lijkt me een prachtig voornemen voor 2017.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: