Facebookaholic. Dagelijkse shot Facebook al gehad?

Social-media is de nieuwe drugs van deze tijd, veel mensen krijgen dagelijks een overdosis, lees deze studie maar eens. Bij veelvuldig gebruik word je er juist minder sociaal van, narcistisch zelfs. Tamelijk onthutsend.

We zijn junkies geworden. Met een vinger-vlugge-beweging wordt een beveiligingscode patroontje geveegd en wordt naarstig de ‘F’ aangeklikt. Al die updates  van mensen die ‘leuke dingen’ aan het doen zijn. Ze zijn niet meer in staat om een moment lekker real-life mee te maken of er wordt weer gegraaid in de broekzak naar de mobiel.

Ja. Ik doe vrolijk mee. Zal het een verslaving zijn? Stap 1 van werken aan de verslaving is erkennen dat het een probleem is. Dagelijks scroll ik ook meerdere keren per dag als een ware junk door mijn berichten om mijn Facebook shot binnen te halen. Net zoals bij andere verslavingen levert het mij vaker ergernissen op dan dat het mij bevredigt. Weet je wat ik het aller-allerergste vind? ‘Vrienden’ die hele oninteressante ditjes en datjes delen en dan óók nog het bericht van jaren geleden nog een keer delen als herinnering! Gatver. Rot op met je bullshit!

Nog erger: al die foto’s van die kinderen of poezen, die laatste vaak door mensen die nog geen kinderen hebben. Kinderen zijn leuk hoor maar vooral als het je eigen kinderen zijn. ‘Vrienden’ voelen zich moreel verplicht om het te liken en dat houdt het allemaal vrolijk in stand. Iedereen gaat er lekker mee door. Al die kinderen worden op het web gekwakt zonder dat ze zelf een keuze hebben. Hierbij schend je de privacy van je eigen kids. Nog belangrijker: het is voer voor pedofielen. Het OM waarschuwt in dit bericht vrij stevig: deel geen foto’s van je kinderen.

Ondanks mijn ergernissen is Facebook ook leuk. Lekker tijdverdrijf. Wat op de hoogte blijven van alle leuke dingen die mensen dagelijks uitspoken.

De balans opmaken dan? Volgende stap bij de aanpak van een verslaving. Ergeren vind ik eigenlijk wel fijn. Lekker azijn zeiken en dwars denken.  Er leeft ook wel zo’n nieuwsgierig aagje in mij die graag even gaat gluren bij de buren. Vleugje narcisme vind ik ook wel fijn. (lees: ontkenning van de verslaving)

Het mag wel een onsje minder. Bewust momenten kiezen. Mooie momenten in het leven niet laten verstoren door direct te delen maar reallife te genieten. Foto’s en video’s van de kids lekker delen in besloten whatsapp groepjes. Geen dagelijkse Facebook shots meer.

Conclusie: ik blijf een facebookaholic, maar wel bewust en beheerst.

Update: cold turkey gestopt met Facebook! Boek dicht en de tijd gebruiken om echt contact te hebben met mensen. 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: